1. Термін.
Для короткострокового та довгострокового зберігання необхідні абсолютно різні умови та терміни. Взагалі, свіжообсмажену каву краще не купувати про запас та зберігати не більше місяця. Кава починає в’янути відразу після обсмажування. Тому досвідчені кавомани купують каву в зернах і мелять її порційно, безпосередньо перед вживанням. Адже свіжість кави в зерні зберігається в 3-5 разів довше, ніж у меленої.
2. Руйнівні чинники.
Як тільки ви відкрили свою каву, вона відразу потрапляє під руйнівну дію повітря, вологи, тепла і світла. Причому сила впливу цих факторів саме у цій послідовності.
3. Пакети.
Почнемо з найкращої упаковки для зберігання кави – фольговані пакети з зипом та клапаном. Це спеціальні пакети, в яких продають каву виробники, що поважають себе. Як правило, пориста кава добре вбирає запахи, а такі пакети не мають сторонніх різких запахів, як наприклад, пластикові контейнери або паперові пакети, в яких продається кава на вагу. Такі пакети не пропускають повітря і не дають застоюватися кавовим газам, випускаючи їх через спеціальні клапани. Пакет можна скрутити, випустивши зайве повітря, щоб запобігти процесам окислення ефірних масел усередині зерен, завдяки яким кава наповнена ароматом і смаком. І звичайно ж, вони легко забезпечують захист від світла та вологи. Тому ми й упаковуємо каву саме в такі пакети – фольговані, із зіп-локом та клапаном по 100,150,500г. При використанні наших півкілограмових пакетів ми рекомендуємо скручувати їх, випускаючи повітря та затискати їх защіпкою. До речі в нашій найменшій упаковці МІНІ на 8г, ми виштовхуємо руйнівний кисень і замінюємо його спеціальним природним газом, який дозволяє вам довше зберігати мелену каву. Взагалі, зберігання кави в таких пакетах це найкращий спосіб.
4. Банки.
Ніщо не зберігає каву краще ніж пакети. Але керамічні або скляні банки найкраще рішення у відсутності пакетів. Звичайно, якщо у цих банок кришка щільно прилягає, з силіконовою прокладкою, яка не пропускає повітря всередину. Банки теж не передають запаху кави, але погано справляються з виведенням кавових газів. Тому краще в них пересипати каву не відразу після обсмажування, а хоча б за кілька днів, щоб дати можливість газам залишити зерна. Але навіть з герметичною кришкою ви не уникнете попадання повітря в банку при закритті. Отже процесу окислення не уникнути. Звичайно краще, щоб банка була темною або стояла в темному місці.
5. Пластмасові та металеві контейнери.
Завжди, завжди пам’ятайте про пакети. Потім про банки. І лише потім вибирайте контейнери. Пластик та метал можуть передавати неприємний запах та присмак у каві.
6. Шафа.
Коли з усіх ємкостей, ви звичайно вибрали пакети, необхідно знайти гарне місце для зберігання кави. Шафа - брат близнюк пакетів. У сенсі так само ідеальний для зберігання, як і пакети. Тут оптимальна температура, відмінний захист від світла, відсутність зайвої вологи та тепла. А якщо ви все-таки зберігаєте каву в банці, а не в пакетах, як ми вас вчили, то шафа вам дає можливість використовувати навіть прозору банку. І пам’ятайте, ідеальна шафа тільки та, яка розташована далеко від плити та сонячних променів, які можуть прогрівати його. Зміна температури призводить до передчасного старіння кави.
7. Холодильник.
Пам’ятайте! Навіть пакети не врятують каву від смерті при вилученні її з холодильника, щоразу, коли ви захочете випити чергову чашку напою. Коли ви відкриваєте ємність, яка щойно прохолоджувалася в холодильнику, на ній утворюється конденсат, який зерна легко і швидко вбирають у себе і сиріють. Також легко, у самому холодильнику зерна вбирають запах огірків, помідорів, цибулі, вчорашньої курочки, забутого шматочка олії, копченої ковбаски і т.д. Весь цей букет ви потім відчуєте у першому ж ковтку щойно звареного напою з холодильника. Ніколи не зберігайте в холодильнику.
8. Морозилка.
А ось для тривалого зберігання підійдуть… Правильно! Пакети та морозилка. Ви купили каву і хочете її приберегти для чогось чи когось. Не відкриваючи упаковку сміливо відправляйте її в морозилку та можете залишати її там спокійно до двох місяців. Морозилка найкраще місце для тривалого зберігання кави. Краще, якщо ви заморозите каву відразу після обсмажування. Перед вживанням, кава з морозильника має досягти кімнатної температури.
Ну а якщо ви зробили запаси кави, але хочете поступово її вживати вам допоможуть ті самі пакети. Розподіліть каву по маленьких пакетиках і спокійно, по одному, діставайте з морозилки по необхідності. Але витягнутий пакетик вже не повертайте в морозилку, а зберігайте у шафі за кімнатної температури.